Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS představila Vyšehradskou deklaraci: 12 podmínek pro vstup do vlády

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ODS dnes představila 12 podmínek pro svůj vstup do vlády po podzimních volbách, takzvanou Vyšehradskou deklaraci. Předseda pravicové opoziční strany Petr Fiala upozornil, že pokud případní koaliční partneři na podmínky nepřistoupí, nemohou počítat s účastí ODS v kabinetu.

ODS v daňové oblasti požaduje snížení daní pro zaměstnance, snížení odvodů sociálního pojištění pro živnostníky, zdvojnásobení výdajových paušálů pro živnostníky či zavedení paušální daně pro neplátce DPH. Rovněž by se podle strany měla zrušit EET a mělo by se zjednodušit daňové přiznání.

Občanští demokraté dále požadují omezení byrokratické zátěže a zjednodušení kontaktu občanů se státní správou.

V zahraniční politice chce strana odmítnutí povinných uprchlických kvót i odmítnutí povinného závazku přijmout společnou evropskou měnu, který Česko přijalo při vstupu do Evropské unie v roce 2004. Vláda by také měla do šesti let zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP, jak se Česko zavázalo v Severoatlantické alianci.

O tom, s kým by strana spojenectví uzavřela, Fiala konkrétně hovořit nechtěl.

Vyšehradská deklarace ODS: 1) Zvýšení čistých mezd pro všechny zaměstnance cestou snížení daní. 2) Významné snížení odvodu sociálního pojištění pro zaměstnavatele. 3) Zvýšení limitu výdajových paušálů pro živnostníky minimálně dvojnásobně. 4) Závazek vlády nezvyšovat daně pro firmy po celé volební období. 5) Zavedení jednoduchého a jednotného přiznání daní, sociálního a zdravotního pojištění. 6) Zrušení EET a zavedení paušální daně pro neplátce DPH – princip „Zaplať a podnikej bez dalších kontrol“ pro nejmenší podnikatele. 7) Audit byrokratické zátěže a právního systému v klíčových oblastech do šesti měsíců od nástupu vlády a radikální snížení počtu regulací, zákonů a vyhlášek v prvním a druhém roce vlády. 8) Zavedení systému „všechno v jedněch dveřích“ pro vyřízení všech běžných záležitostí pro občany od 1. 1. 2019. 9) Výrazné snížení národních dotací soukromým firmám a výrazné snížení investičních pobídek. 10) Vzdělání se stane finanční a politickou prioritou vlády. 11) Vláda připraví sebevědomou pozici v EU a strategii prosazování reforem EU založenou na národních zájmech a národním konsenzu. Součástí programu vlády bude odmítnutí povinných uprchlických kvót a povinného přijetí eura. 12) Vláda nedovolí zpochybňovat euroatlantickou orientaci ČR, zvýší výdaje na bezpečnost, prosadí postupné zvýšení výdajů na obranu do úrovně 2 procent HDP během šesti let.

Témata:  ODS Petr Fiala vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy