Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr chce poslat na podporu inkluze 400 milionů korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Z vládní rozpočtové rezervy na finanční zabezpečení inkluze má být v tomto roce vyčleněno 400 milionů. Žádost ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD) v pondělí projedná kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

O peníze požádala vládu již v červnu Štechova předchůdkyně Kateřina Valachová (ČSSD). Vláda pak uložila ministru financí Pavlovi Pilnému (ANO), aby peníze v letošním rozpočtu našel. Na čerpání peněz z rozpočtové rezervy se Pilný se Štechem dohodl na jednání 24. července.

Financování podpůrných opatření pro děti se stalo nárokovým od loňského září, kdy začala platit novela o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a nadaných dětí. Nárok na dané podpůrné opatření vzniká na základě doporučení z vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. Požadovaná částka 400 milionů korun je odhadem pro nová doporučení na poskytování podpůrných opatření do konce roku 2017.

Při přípravě vyhlášky loni uvádělo ministerstvo nárůst výdajů rozpočtu pro rok 2016 o 410 milionů korun, pro letošek o jednu miliardu korun a na příští rok o 1,5 miliardy korun. Skutečné výdaje byly ale v loňském roce 589 milionů korun, za leden až červen letošního roku zhruba 1,5 miliardy korun a pro příští rok se nyní odhadují až čtyři miliardy korun.

Jedním z nejčastějších podpůrných opatření je určitá forma doučování. Hodně se využívají i asistenti pedagoga. Jejich počet ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2016 vzrostl podle ministerstva v prvním čtvrtletí letošního roku o téměř 3000, z toho u škol zřizovaných kraji, obcemi a svazky obcí o 2730.

Témata:  školství Ivan Pilný vláda Stanislav Štěch

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy