Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjde Babiš před soud? Výbor začal jednat o vydání jeho a Faltýnka ke stíhání

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor začal dnes ráno jednat o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů EU. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Výbor dnes debatu přeruší a pozve oba poslance na příští zasedání, aby se mohli k záležitosti vyjádřit.

Další schůze se pravděpodobně uskuteční až přespříští týden. Na příští týden má Faltýnek plánovanou zahraniční dovolenou "Výbor mu vyhoví," řekla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Nechtěla zatím komentovat Babišovu žádost, aby mu výbor policejní žádost poskytl. "Až po zasedání výboru sdělíme, jak jsme se postavili k různým žádostem, které přišly," uvedla Němcová.

Babiš a Faltýnek čelí trestnímu oznámení od sklonku předloňska. Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Babiš policejní žádost o své vydání označil už dřív za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby.

Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Miroslava Němcová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.