Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci si na Vítkově převzali medaile za působení v zahraničních misích

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Téměř šest desítek vojáků dnes na pražském Vítkově převzalo medaile za službu v zahraničních misích. Za jejich práci jim poděkoval náčelník generálního štábu Josef Bečvář a náměstek ministra obrany Jakub Landovský.

Zpátky do České republiky se vojáci vrátili z působení v Afghánistánu, kde cvičili piloty vrtulníků a sloužili na velitelství mise, z Iráku a Golanských výšin, kde dohlíželi v rámci mise OSN na dodržování izraelsko-syrského příměří.

Bečvář a Landovský připomněli desátníka Lukáše Režňáka, který po návratu z mise z Afghánistánu zemřel 10. srpna při dopravní nehodě. Při slavnostním nástupu byl zároveň předán šek malému Mirkovi Piskačovi, který od narození trpí vážnou chorobou. Jeho otec je vojenský policista. Vojáci z iráckého leteckého poradního týmu mezi sebou vybrali více než 32.000 Kč, aby mu pomohli s léčbou.

Z Iráku se vrátila již třetí jednotka, která tamní armádě pomáhá zvládnout letouny L-159. Ty země bojující proti islámským extremistům koupila přes společnost Aero Vodochody. Na starosti měli hlavně výcvik iráckých pilotů a techniků.

Irák používá deset L-159 v boji proti Islámskému státu. Podle Dúbravčíka jsou se stroji spokojeni, nasazovali je především do boje o Mosul. "Operace u Mosulu skončila. Bojovníci ISIL se různě infiltrují a rozpouštějí na území Iráku, podle posledních informací je letka nasazována i nadále mimo Mosul do boje proti Islámskému státu," řekl.

Poznamenal, že irácké piloty obdivuje. "V našem prostředí je potřeba spousta výcvikových hodin i na simulátoru, aby byl pilot plně připraven k bojovému nasazení," řekl.

Landovský dodal, že nasazením v Iráku se snoubí působení proti teroristickým skupinám a zároveň proexportní politika České republiky. Novinářům zároveň řekl, že česká armáda v současné době posílá vojáky do poměrně hodně misí. "Z hlediska teritoriálního rozprostření jsme dosáhli jakéhosi maxima, takže bychom chtěli udržet rozumné počty, ale nějakým způsobem zracionalizovat místa operačního nasazení," podotkl. Důležité podle něj do budoucna zůstane zapojení v Mali a na Blízkém východě. "V Afghánistánu budeme čekat na to, jakým způsobem se rozhodnou spojenci. Jsme připraveni stát po jejich boku jako vždy," podotkl.

Témata:  Armáda České Republiky Irák Josef Bečvář

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy