Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž měl manipulovat s léčivy, teď nesouhlasí s podmínkou

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Kauzu úmyslné výměny léků v krabičkách společnosti Zentiva bude muset projednat Obvodní soud pro Prahu 10 v hlavním líčení. Obžalovaný nesouhlasí s podmíněným trestem, který mu soud uložil trestním příkazem.

Soud v případu rozhodl na konci června. "Obžalovaný podal odpor proti trestnímu příkazu, kterým byl uznán vinným podle obžaloby a byl mu uložen podmíněný trest," sdělila mluvčí soudu Libuše Jungová. Trestní příkaz tak byl zrušen a kauza míří k veřejnému hlavnímu líčení. První jednání je naplánované na 2. října. 

Případ se stal loni v září. Zentiva musela stáhnout některé léky kvůli podezření, že balení mohou obsahovat jiné tablety. Důvodem stahování byl nález dvou blistrů (plastové lisované obaly) přípravku Neurol v krabičkách označených jako přípravek Atram v Polsku, které byly vyrobeny v pražském závodě Zentivy.

Muž podle obžaloby vložil ve dvou případech originální blistr s jedním léčivem do krabičky od jiného léčiva a tyto krabičky pak vložil do většího balení krabiček s prvním léčivem. Podle státních zástupců nebylo ohroženo zdraví koncových uživatelů léků, ale byla poškozena farmaceutická společnost.

Případem se zabýval také Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), podle kterého bylo kvůli záměně staženo přes 100 milionů balení léků a šlo tak o největší podobný případ v Česku. Následná kontrola ukázala, že firma neporušila zákon, záměna nevznikla kvůli technické chybě, ale kvůli selhání jednotlivce. Muži hrozí až pět let vězení.

Témata:  léky Zentiva soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy