Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec chce vysvětlení, proč GIBS neřeší kriminalitu policie

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a státní zastupitelství budou muset v budoucnu, pokud to umožní vyšetřování, vysvětlit, proč nebyla při vyšetřování ve vnitřních strukturách policie využita Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). ČTK to sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policie dnes po tříletém vyšetřování obvinila z neoprávněného předávání informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek tři lidi, včetně protikorupčního policisty a člena Celní správy ČR.

Chovanec připomněl, že spolu s olomouckou korupční kauzou jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který neřešila GIBS. "Pokud by to mělo pokračovat, tak se pojďme bavit o tom, jestli ta Generální inspekce bezpečnostních sborů v této podobě vůbec má smysl," uvedl ministr.

Aktuálním případem se policie začala zabývat už v říjnu 2013. O rok později bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod GIBS. Důvodem byla podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové "ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení".

Loni v říjnu zasahoval ÚOOZ v Praze a Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun. V kauze údajné korupce jsou mezi čtyřmi obviněnými šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. GIBS se na jeho objasňování také nepodílel.

Témata:  Milan Chovanec ÚOOZ Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy