Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z korupce ve zdravotnictví se mohou lékaři vyplatit

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim až deset let vězení.

"U těch, u kterých je to možné, v současnosti podmíněně zastavuji trestní stíhání poté, co složili peněžitou částku na pomoc obětem trestné činnosti," řekl České televizi (ČT) státní zástupce Ondřej Šťastný.

Lékař se ale musí přiznat a navíc u něj výše přijatých úplatků nesmí přesáhnout půl milionu korun. Mezi obviněnými jsou podle ČT i někteří, kteří od distibutorů za předepsání konkrétních léků dostali jen několik tisíc korun. V jiných případech se ale údajně jednalo až o miliony.

Lékaře podle policie uplácely firmy Interchemia a Genericon, aby tak získaly výhodu na trhu s léky. Dnes už neexistují. Jako hlavní organizátor je podezřelý ředitel firem Pavol Veselý, který vinu popírá.

Témata:  léky EuroZprávy.cz lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy