Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi přišli na chuť kanálu YouTube, ten už funguje v 76 jazycích a téměř ve stovce zemí

Počítač
Počítač
Foto: Toshiba

Praha - YouTube je v současnosti nejsledovanější portál s videi uživatelů na českém trhu i celosvětově. Zájem Čechů vzrostl letos meziročně o 35 procent. Poptávka se přesouvá na mobily, kde byl nárůst stráveného času 70 procent.

Vyplývá to z údajů české pobočky Googlu. YouTube běží v lokalizované verzi v 90 zemích, v 76 jazycích a má 1,5 miliardy pravidelných uživatelů. Každou minutu se na YouTube nahraje 400 hodin obsahu.

K tomu, aby mohl uživatel za svá videa na YouTube dostávat peníze za umístěnou reklamu v rámci partnerského programu, musí jeho kanál získat alespoň 10.000 zhlédnutí videí.

"Od založení programu se pohled, kterým hodnotíme kvalitu obsahu, průběžně mění. Za nejdůležitější se nepovažuje počet zhlédnutí, nýbrž celková sledovanost kanálu. Úspěšný kanál je ten, který publikuje videa pravidelně, má publikační plán a jasně definované publikum," uvedla mluvčí české pobočky firmy Google Alžběta Houzarová.

Úspěšní youtubeři si mohou měsíčně vydělat desítky tisíc korun, přesné částky je ale podle Houzarové obtížné uvádět. Většina videí se totiž prodává v aukcích a o ceně za zhlédnutí rozhodují inzerenti.

Specifikem českého trhu je silné propojení se Slovenskem. Příkladem je GoGoManTV kanál s vlogy a příspěvky o hraní her Slováka Goga, který má velmi silnou fanouškovskou základnu i v Česku. Mezi dalšími účty s více než jedním milionem odběratelů jsou herní kanál MenT, kanály uskupení Viral Brothers, Madfinger Games od brněnských tvůrců mobilních her nebo slovenský Peter PlutaX s výukou hry hitů na piano. Velké jsou i kanály Show Jana Krause, Rytmuse, Bena Cristovaa, Terri Blitzen a Shopaholic Nicol.

Zajímavá na českém YouTube je přítomnost místních filmových distributorů, jako jsou Blueskyfilm, Bontonfilm, AQS/magicbox, kteří provozují několik kanálů, kam nahrávají legálně filmy.

Letos se za účasti nejoblíbenějších českých youtuberů uskutečnil třetí ročník festivalu Utubering. V Praze a Brně jej dohromady navštívilo přes 20.000 lidí. "Na festivalu se prolínají různé věkové skupiny. Nejsilnější je však ve věku 11 až 15 let," sdělil ČTK ředitel festivalu Lukáš Dejl.

Témata:  YouTube internet Češi počítače

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy