Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé na jihu Čech stále zůstávají bez elektřiny, část šumavského parku je uzavřena

Elektřina
Elektřina
Foto: Pixabay

České Budějovice - Na Českokrumlovsku jsou po sobotních bouřkách stále některé domácnosti bez elektřiny. Problémy jsou především v obcích Pořešínec, Přísečno a Červený Dvůr. Dodávky energie by měly být obnoveny během dneška.

Bouřka z pátku na sobotu vyřadila na čas z připojení na elektřinu značnou část Jihočeského kraje. Energetici nejprve obnovili dodávku do velkých aglomerací, postupně se dostávají i k odlehlejším místům, kde jim často komplikují situaci špatná dostupnost cest, na nichž leží popadané stromy.

"Nebavíme se o stovkách ani desítkách domácností. Jde skutečně jen o jednotky. Opravy budou trvat patrně celý dnešní den. Je i v našem zájmu, aby tam ta elektřina dotekla co nejdříve," řekl dnes mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Bouřka a silný vítr rovněž vyvrátily v noci na sobotu desítky tisíc stromů na Šumavě. "V současnosti jsou nepřístupné některé turistické trasy v jižní části Národního parku Šumava," řekl jeho mluvčí Jan Dvořák. Jedná se například o úseky Nové Údolí - Třístoličník - Plechý, Schwarzenberský plavební kanál - Plešné jezero - Jelení Vrchy nebo cyklotrasy v okolí Jeleních Vrchů a Stožce. "Důrazně nedoporučujeme vstup do lesů v jižní části území Národního parku Šumava z důvodu možných pádů stromů a větví," řekl Dvořák.

Zůstávají také výluky na dvou jihočeských tratích. Jedná se o spoje Rybník - Lipno nad Vltavou a České Velenice - Nové Hrady.

Témata:  Jihočeský kraj Šumava energetika elektřina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy