reklama

Dnes kolem poledne Lesy ČR odhadovaly objem škod přes 220.000 m3. Později odhad zpřesnily o škody na Českokrumlovsku v objemu 10.000 až 15.000 m3. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Objem zničeného dřeva představuje necelá tři procenta celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích, který je kolem osmi milionů metrů krychlových. Dosud největší živelní kalamitou v historii Lesů ČR byl orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

V jižní části Olomouckého kraje vítr na přelomu první a druhé srpnové dekády poškodil v okolí Šternberka, Mohelnice a Olomouce 50.000 až 60.000 m3 dříví. Severně a západně od Brna bylo poškozeno 25.000 m3 dříví, nejvíce byly postiženy lokality v severní části Moravského krasu, v okolí obcí Vysočany, Němčice, Petrovice, Sloup a Holštějn. Na Náchodsku a Trutnovsku vítr Lesům ČR poškodil 22.000 m3 dříví. Na severní Moravě bylo poškozeno asi 50.000 m3 dřeva, drtivá většina z toho na Bruntálsku.

Kolem 15.000 m3 dříví vítr polámal na Vysočině u Kamenice nad Lipou, hlavně v katastrech Těmice, Častrov, Pravíkov, Bohdalín, Včelnička a Horní Radouň. "O vydání zákazu vstupu státní správu na Vysočině nežádáme, ale kritická místa jsme označili výstražnými tabulemi i páskami," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Zatím hrubé odhady mají lesníci z jižních Čech, které vichřice zasáhla o uplynulém víkendu. Včetně lokalit kolem Českého Krumlova by tam mohlo být poničeno přes 60.000 m3 dřeva. "Nejvíce je postižena lesní správa Jindřichův Hradec, kde se odhaduje asi 20.000 m3, a dále lesní správy Nové Hrady, Vyšší Brod, Třeboň a Hluboká nad Vltavou. Asi 5000 m krychlových dřeva vítr poničil v okolí Včelné a obce Kubova Huť," uvedla Jouklová.

Zákazy vstupu do státního lesa jsou vydány v Olomouckém kraji na Šternbersku a u Zábřehu. V Královéhradeckém kraji je zákaz vstupu do poškozených lesů na Trutnovsku a Náchodsku, konkrétně jde o lokality Choustníkovo Hradiště, Vlčkovice, Kouhoutov, Libňatov, Brzice, Harcov, Chvalkovice a Velká Bukovina. Lidé by podle Jouklové měli být opatrní i v poškozených lesích, kde zákaz vstupu vydán nebyl.