reklama

Šlechtová nastoupila do čela ministerstva v říjnu 2014. Vystřídala Věru Jourovou (ANO), která se stala členkou Evropské komise.

"Ministryni jsem poděkoval za razantní a dynamické vedení ministerstva. Jsem přesvědčen, že to bylo velmi potřeba. V okamžiku, kdy nastoupila do čela, tak tady byla celá řada problémů, se kterými bylo potřeba se vypořádat. Jsem rád, že ministerstvo provětrala, zredukovala některé agendy, řadu z nich naopak dokázala rozvíjet," uvedl Sobotka.

Podle Sobotky se jednoznačně podařilo dočerpání evropských dotací z minulého programového období. "Když jsme nastoupili, tak perspektiva byla dost pesimistická. A jsem rád, že výsledek je výrazně lepší, než se původně čekalo. Vyčerpalo se přes 96 procent," doplnil premiér.

"Jsem rád, že se podařilo schválit novelu stavebního zákona, i když to byl složitý proces, zejména na půdě Parlamentu. Jsem přesvědčen, že se jedná o zjednodušení hlavně pro malé stavebníky, ale také o zrychlení u velkých staveb," řekl dále Sobotka.

Pokud jde o věci, které se nepovedly, Sobotka zmínil zákon o sociálním bydlení nebo zákon o veřejných dražbách. "Zákon o sociálním bydlení se připravoval hodně dlouhou dobu a mrzí mě, že část poslanců, zejména pravicových, se zasloužila o to, že se zákon nepodařilo schválit," dodal předseda vlády.