reklama

Slavnostního ceremoniálu se zúčastní celkem sedm klíčníků z řad církve, představitelů hlavního města a státu. Nejvýše postaveným klíčníkem bude stejně jako v minulosti Miloš Zeman.

Před třemi lety, kdy katedrálu opustily klenoty naposledy, lesk cenností zcela zastínil právě prezident Zeman. Na ceremoniál tehdy přišel přímo z ruské ambasády, kde oslavoval konec druhé světové války. A nebyl úplně ve formě.

Později se vyjádřil v tom smyslu, že se na něm podepsala několikadenní viróza. Podle ostatních klíčníků ale měla Zemanova vrávoravá chůze úplně jiný důvod. Například bývalá šéfka Poslanecké sněmovny narovinu řekla, že ze Zemana byl cítit alkohol.

Kromě Zemana vlastní klíč ke korunovačním klenotům také premiér Bohuslav Sobotka, kardinál Dominik Duka, předseda Senátu Milan Štěch, šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, pražská primátorka Adriana Krnáčová a probošt kapituly u sv. Víta Václav Malý.

Korunu, žezlo i jablko si bude moct veřejnost prohlédnout od 15. do 29. května ve Vladislavském sále Praždkého hradu. Vstup bude zdarma.