Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk OKD činil v pololetí 2,28 miliardy, oznámil insolvenční správce

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Ve čtvrtek se bude konat schůze věřitelů OKD, na níž se má schvalovat reorganizační plán firmy. Těžební společnost dnes oznámila, že její zisk činil v letošním prvním pololetí 2,28 miliardy korun.

Insolvenční správce OKD Lee Louda uvedl, že společnost je schopná další existence a aktuálně disponuje dostatkem hotovosti pro další provoz podniku. Zopakoval, že reorganizace firmy je pro řešení úpadku OKD zjevně výhodnější než konkurz. Disponibilní hotovost OKD činila ke konci června 2,37 miliardy korun, kladné celkové cash flow má společnost od února. Ztráta minulých let ale ke konci pololetí dosáhla na téměř 18 miliard korun.

"Dlužník (OKD) byl během prvního pololetí 2017 schopen generovat výkony na úrovni 1,2 až 1,3 miliardy korun měsíčně, které umožnily běžnou provozní ziskovost," uvedl v materiálu Louda. V únoru a březnu firma si podle něj vytvořila krytí pro očekávané finanční výdaje v druhém pololetí, tj. například náklady reorganizace, rezervy na očekávané snížení těžby nebo na mimořádné události spojené s těžbou.

Pokud věřitelé ve čtvrtek reorganizační plán schválí, budou doly a provozní majetek vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická. Sto procent akcií společnosti získá za 80 milionů korun státní podnik Prisko. V původní OKD zůstanou pohledávky za bývalými majiteli.

Právě prostřednictvím Priska půjčil stát loni firmě 700 milionů korun. Podle Loudy firma zatím vyčerpala 150 milionů korun, díky příznivému vývoji nebylo nutné čerpání navyšovat.

"Předpokládáme, že ve čtvrtek to skončí reorganizací. Pokud ne, tak je to katastrofa a nedovedu si představit, co se bude dít v dole a na povrchu, co to bude znamenat pro zaměstnance a rodiny. To jsou naprosto nepředstavitelné věci, které si myslím, že už nemůžeme ani ovlivnit," řekl dnes ČTK předseda hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Domnívá se, že neschválení reorganizace by vyvolalo nepokoje.

Témata:  OKD Moravskoslezský kraj ekonomika

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy