Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud odmítl stížnost Bakaly související se sporem o miliardy korun

Český multimilionář Zdeněk Bakala
Český multimilionář Zdeněk Bakala
Foto: nadacezb.cz

Brno - Podnikatel Zdeněk Bakala neuspěl s ústavní stížností. Souvisela s žalobou o 24,5 miliardy korun, kterou loni u Krajského soudu v Ostravě podala OKD na firmu New World Resources NV (NWR) a Bakalu samotného.

Stížnost je dle Ústavního soudu (ÚS) nepřípustná. Bakala totiž ještě nevyčerpal všechny ostatní prostředky k obraně. Konkrétně jde o dovolání k Nejvyššímu soudu. Bakala tak neuspěl ani s připojenými návrhy na odklad vykonatelnosti usnesení krajského soudu a na předložení předběžné otázky Soudnímu dvoru Evropské unie.

Z usnesení ÚS ani z informací, které loni přinesla média, přímo neplyne, na čem OKD spor o 24,5 miliardy korun založila. Podle usnesení žaloba vychází "z několika různých právních titulů". Média v minulosti spekulovala, že jde o nadměrné dividendy.

Společnost OKD je od loňského května v úpadku. Dnes mají věřitelé v Ostravě schvalovat reorganizační plán firmy. Jako jediný akcionář je v obchodním rejstříku zapsaná společnost NWR Holdings B.V. se sídlem v Amsterodamu.

Prostřednictvím NWR v minulosti ovládal OKD Bakala se svými společníky. Poté, co společnost OKD skončila v úpadku, propukla řada složitých právních sporů. Na Bakalu a jeho společníka Petera Kadase podal žalobu také insolvenční správce OKD Lee Louda. Žádal, aby vrátili OKD víc než 12 miliard korun, které si v letech 2011 a 2012 vyplatili jako dividendy.

Témata:  Zdeněk Bakala Ústavní soud ČR OKD

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy