Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN chce, aby Senát mohl zpochybňovat milosti. Poukazuje na Klausovy amnestie

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Senát by měl podle hnutí STAN dostat pravomoc navrhovat Ústavnímu soudu zrušení amnestie nebo milosti. Starostové také uvažují o tom, že by druhý pokus při jmenování vlád místo prezidenta měl připadnout předsedovi Sněmovny.

Senát by měl podle představ Starostů dostat možnost třípětinovou většinou všech členů navrhovat Ústavnímu soudu zrušení vyhlášené amnestie či individuální milosti. Mohl by k tomu přikročit v případě, že by krok hlavy státu podle senátorů zpochybňoval demokratický právní stát.

"Narážím na amnestii Václava Klause, která zastavila trestní stíhání u nejzávažnějších hospodářských trestných činů. To mělo za následek výrazný dopad na poškozené a byla podkopána důvěra v právní stát," konstatovala právnička Hana Marvanová, která je jednou z garantek programu STAN. Šéf hnutí Petr Gazdík upřesnil, že zákon by byl obecný, a umožnil tak zpochybnění i amnestií z minulosti.

Klaus vyhlásil amnestii na začátku roku 2013 u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Abolice se týkala některých známých kauz, například Progres Invest, H-System nebo údajných stamilionových podvodů, kterých se podle žalobců dopustil podnikatel a někdejší šéf Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský.

Nový postup při jmenování vlád

V současnosti jmenuje premiéra prezident, pokud pak nově sestavená vláda nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru, má na jmenování předsedy vlády hlava státu druhý pokus. Pokud neuspěje ani takto vzniklý kabinet, navrhne premiéra šéf Poslanecké sněmovny.

Podle představ Starostů by se měly druhý a třetí pokus vyměnit. "Prezident by tak nemohl taktizovat s vědomím, že hned následující pokus je také jeho. Domníváme se rovněž, že je nemyslitelné, aby vláda rozhodovala bez důvěry Sněmovny i řadu měsíců a opírala se jen o jmenování prezidentem," stojí v programu Starostů.

Témata:  Starostové a nezávislí Ústava České republiky Senát Parlamentu České republiky amnestie milost prezidenta Václav Klaus

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy