Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pátek třináctého: Tyhle důvody dají za pravdu pověrám

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Pátek třináctého může být den jako každý jiný. Ale není. Řada lidí mu přisuzuje doslova magickou moc. A události spojené s tímto datem z minulosti jim dávají za pravdu.

Pátku třináctého se lidé bojí od pradávna. Lékaři pro tuto obavu, která může přerůst v psychickou poruchu, pojmenování - jedná se o triskaidekafóbii, neboli chorobný strach z pátku třináctého. Podle údajů americké agentury Stress Management Center and Phobia až 21 milionů Američanů vůbec nevychází v ten den do práce a raději čerpají dovolenou.

Jsou to všechno jen pověry, nebo je toto datum opravdu nešťastné. Podívali jsme se do minulosti a skutečně, pátek i třináctka přinášejí v lidských dějinách řadu tragických událostí, neštěstí a pohrom. Takže dnes se opravdu vyplatí být přece jen trochu obezřetnější.

Událosts nešťastným pátkem třináctého začínajíuž v Ráji. V pátek nabídla Eva Adamovi jablko hříchu, v pátek zabil Kain Ábela a rovněž začala potopa světa a zmatení jazyků v Babylonu. Ježíš Kristus byl v pátek třináctého ukřižován, u Poslední večeře sedělo třináct lidí, tím třináctým byl zrádce Jidáš.

Nejen křesťanství připomíná smolnou třináctku. V severských příbězích figuruje dvanáct bohů a třináctý nezvaný bůh Loki , který zabitím boha Baldera přinesl na Zem tmu.

Nešťastné události v pátek třináctého

13. října 1307 - smrti tisíců rytířů templářského řádu

13. srpna 1899 - narozen Alfréd Hitchcock, režisér brilantních hororů

13. října 1929 - černý pátek na burze. Jeden z nejhorších propadů akcií na světových trzích

13. ledna 1939 - obří požár v Austráliii zabil 71 lidí, spálil na 5000 domů a zničil desítky tisíc kilometrů čtverečních buše

13. února 1970 - vyšlo první album kapely Black Sabbath, která tím chtěla podtrhnout jeho zlo.

13. dubna 1970 - ve 13 hodin 13 minut centrálního amerického času došlo k explozi rakety Apollo 13

13. října 2006 - sněhová bouře století v Buffalu zabila tři lidi a způsobila škody za 130 milionů dolarů

13. listopadu 2015 - při teroristickém útoku v Paříži zemřelo 140 lidí

Dobrá zpráva na závěr. Pátek třináctého vychází letos jen na dnešní den. Dalšího se dočkáme až v lednu.

Témata:  pátek 13. Kalendář život

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy