Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihomoravské obce žádají ministerstvo pro místní rozvoj o 111 milionů na hřiště a tělocvičny

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Brno - Celkem 47 obcí z Jihomoravského kraje požádalo ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na obnovu sportovní infrastruktury, tedy hřišť a tělocvičen.

V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ministerstva Veronika Vároši. Projekty mají hodnotu 111 milionů korun. Ministerstvo přijalo od všech krajů 337 žádostí s požadavkem na 744 milionů. Pro žadatele je připraveno 100 milionů korun.

Výzva je určena pro menší obce. "Zájem mezi obcemi do 3000 obyvatel byl enormní. Převis požadovaných finančních prostředků činí více než 644 milionů korun," uvedla Vároši. Vyčleněných 100 milionů se použije především na rekonstrukci, modernizaci a vybudování hřišť nebo tělocvičen, které slouží pro hodiny tělesné výchovy. Peníze nejsou určené na vybavení zařízení. Maximální dotace činí pět milionů korun, avšak je do výše 70 procent skutečně vynaložených nákladů.

Žádosti z jižní Moravy směřují například na vybudování víceúčelového hřiště v obci Troubsko, na přístavbu tělocvičny v Sudoměřicích, na rekonstrukci tělocvičny v Miloticích, úpravu školní zahrady v Čejči, rekonstrukci podlahy v Lužicích, revitalizaci hřiště v Kobylí, na novou tělocvičnu v Nenkovicích, úpravy sportovní haly v Kunštátě, vybudování bazénu v obci Vranovice a na další věci.

Žádosti do programu na podporu obnovy a rozvoje venkova bylo možné podávat od 19. června do 18. srpna. "Obrovský zájem obcí o tuto výzvu nás utvrdil v přesvědčení, že naše strategie investovat do dětí a mladých lidí je správná a obce tyto dotace potřebují. Zároveň tím přispíváme k našemu dlouhodobému cíli, který vede k rozvíjení kvalitního života na venkově, aby nedocházelo k jeho vylidňování," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Témata:  Jihomoravský kraj dotace Brno

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy