Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz kouření platí už tři měsíce. Lidé ale stále neví, kde kouřit mohou a kde ne

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Protikuřácký zákon, který ve středu bude platit čtvrt roku, podle ministerstva nenavýšil počet přestupků hlášených policii. Pro jeho hodnocení ale budou zásadní až zimní měsíce.

Problémem stále zůstává výklad zákazu kouření na zahrádkách a v pergolách, resort proto na podzim chystá informační kampaň. Na dotaz ČTK to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). Takzvaná aplikační lhůta, kterou měli provozovatelé na splnění všech podmínek zákona, končí v úterý 29. srpna.

Kromě restaurací zakazuje zákon kouření také na letištích a v zoo s výjimkou vyhrazených prostor, zastávkách a ve vozech MHD, ve zdravotnických zařízeních, vnitřních sportovištích nebo dětských hřištích. Kromě tabáku se zákaz vztahuje i na cigarety elektronické.

Podle náměstkyně se stále objevují různé výklady, kde zákon kouření zakazuje. "V návrhu zákona jsme měli definici vnitřních prostor vycházející z rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku, ke které se Česká republika zavázala v roce 2012," vysvětlila náměstkyně. Zákaz měl platit ve venkovních prostorech se střechou, které jsou převážně uzavřené stěnami.

Poslanci ale změnili definici podle stavebního zákona, který rozlišuje dočasnou a trvalou stavu. "Jsou ale místa, kde jsou i pergoly trvalou stavbou, ale bylo by nelogické tam kouření zakazovat," dodala.

Ministerstvo chce proto v září rozjet informační kampaň pro provozovatele restaurací a barů o svém výkladu. Stejnou metodiku budou používat i krajské hygienické stanice, které budou dodržování zákona kontrolovat.

Do středy mají prodejci a provozovatelé povinnost přizpůsobit svou činnost podmínkám zákona. Například musí mít prostory, kde se podle zákona kouřit nesmí, označené symbolem "kouření zakázáno". Jinak jim hrozí pokuta.

"Platí například nová povinnost provozovatele vyzvat osobu, která nedodržuje zákaz kouření, aby v tomto jednání nepokračovala nebo prostor opustila," řekl ČTK Ondřej Macura z tiskového oddělení ministerstva. Podobně musí provozovatel vyzvat k opuštění podniku také osobu mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu.

Témata:  kouření kuřáctví Češi

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.