Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čerpání dotací EU je pomalé, vláda se z chyb nepoučila, varují experti

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Čerpání evropských dotací v nynějším programovém období 2014 až 2020 je pomalé, současná vláda se příliš nepoučila z chyb, které dělala minulá koalice. Shodla se tom většina odborníků, které oslovila ČTK.

Jako pozitivum uvedli, že v období 2007 až 2013 se Česku nakonec podařilo vyčerpat zhruba 96 procent dotací, i když hrozily mnohem vyšší ztráty. Řadu problémů podle nich současná koalice zdědila od minulé vlády, s jejich řešením však příliš nepohnula.

Ke konci července měla ČR smluvně zajištěno 33,6 procenta evropských dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 199,2 miliardy korun z celkově přidělených 593,1 miliardy korun.

"Z hlediska systému čerpání evropských dotací se během posledních let jen udržoval neuspokojivý stav, nastavený předchozími vládami. Většinu peněz ze skončeného rozpočtového období se nakonec podařilo utratit, nad efektivností některých projektů ale visí otazník," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Česko dočerpávalo peníze z minulého programového období ještě v roce 2015. Podle Sobíška vedlo překotné tempo čerpání na poslední chvíli k nerovnoměrnosti ve výkonech ekonomiky, hlavně ve stavebnictví. "Řada nových klíčových projektů nabrala zpoždění. Vinu za tento neuspokojivý stav nelze klást plně na tuto vládní koalici. Ta řadu problémů zdědila, s jejich řešením ale příliš nepohnula," doplnil Sobíšek.

Podle ředitele sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslava Čížka je dobré, že se současné vládě podařilo téměř dočerpat peníze z minulého období. Jak uvedl, snaha o dočerpání však omezila start nového období. "Ukázaly se problémy jako nefungující systém nebo zpoždění v hodnocení. Firmy narážely také na administrativní zátěž spojenou s podáváním žádostí," sdělil Čížek.

Témata:  EU dotace vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy