reklama

Osobní motorový vlak vykolejil krátce po 16:00 na železničním přejezdu Nišovice u Volyně na Strakonicku. "Vyjel z kolejí vlivem sesunutí hlíny, dvě kola jsou venku. Na místě je záchranka, hasiči," řekl ČTK policejní mluvčí Jiří Matzner. Podle mluvčího SŽDC Pavla Tesaře se nikdo nezranil, sesuv pravděpodobně zavinila bouřka. "Je tam odhad, že výluka bude do 22. hodiny," řekl Tesař. Podle mluvčí ČD Moniky Bezuchové funguje na trati náhradní autobusová doprava.

Jihočeští hasiči zasahovali na 30 místech, především v Českých Budějovicích, dále na Strakonicku a Českokrumlovsku. "Máme nějaké čištění kanálových vpustí, popadané stromy a jedno volání na tísňovou linku bylo, že je poškozená střecha," řekl operační důstojník hasičů. Voda vnikla i do jedné z prodejen v českobudějovickém obchodním centru Globus.

Krupobití se silným deštěm zasáhlo po 15:00 i areál českobudějovického Výstaviště, kde pokračuje agrosalon Země živitelka. Návštěvníci se schovávali především uvnitř výstavních pavilonů. "Teď jsem prošla celým areálem a o škodách zatím nic nevím," řekla ČTK mluvčí Výstaviště Michaela Čeňková.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se na jihu Čech vyskytly velmi silné bouřky doprovázené kroupami o průměru dva až tři centimetry. V přívalových srážkách spadlo od 15 do 20 litrů vody na metr čtvereční za 15 minut. Bouřky byly na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Strakonicku a Jindřichohradecku. Postoupily na Vysočinu a na jihovýchod Moravy.