Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku začíná velké vojenské cvičení Ample Strike, zapojí se do něj přes 1300 vojáků z 18 armád

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Army.cz

Praha - Na několika místech v ČR dnes začíná vojenské cvičení Ample Strike, do kterého se zapojí přes 1300 vojáků z 18 armád a téměř 40 letounů a vrtulníků. Manévry jsou zaměřeny především na výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří bývají označováni za oči pilotů.

Za úkol mají předávat pilotům informace o zvolených cílech a navádět na ně leteckou munici. Pohybují se proto často v linii bojů nebo i v zázemí protivníka. Tato profese vyžaduje výbornou fyzickou a psychickou kondici i pokročilou znalost anglického jazyka. "Výcvik je poměrně náročnou záležitostí a nabyté schopnosti se musí pravidelně obnovovat. Musíme se umět v pravou chvíli správně rozhodnou, dát nejlepší doporučení, a to většinou pod časovým tlakem v bojové situaci," vysvětlil letecký návodčí David Broum.

"Scénáře cvičení popisují nejrůznější bojové situace, které jsou inspirovány zkušenostmi ze zahraničních operací a také reagují na současné celosvětové hrozby," uvedla Denisa Vernerová, vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike.

Může se jednat například o boj v zastavěné oblasti, ničení pohyblivých cílů nebo třeba přepadení konvoje vozidel.

Cvičení ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a na leteckých základnách a letištích v Bechyni, Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích potrvá do 12. září.

Oficiálně bylo cvičení zahájeno minulý týden, samotné cvičení začalo dnes ráno. V pátek na pardubickém letišti například přistály americké tankery KC-135, které budou během cvičení doplňovat palivem české gripeny, německé stroje Tornado a americké strategické bombardéry B-1 a B-52.

Témata:  Armáda České Republiky cvičení Ample Strike

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy