Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rezort financí navrhuje zjednodušit prodej státního majetku, zákon čeká připomínkové řízení

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí poslalo k připomínkám novelu zákona o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Vláda by dle návrhu již nemusela do budoucna rozhodovat o každém prodeji i drobného státního majetku.

Podle současného znění zákona o přímém prodeji majetku rozhoduje kabinet. Vedle toho je možné státní majetek také prodat ve veřejné soutěži, dražbě nebo bezúplatně převést na obce nebo kraje. V takovém případě rozhodnutí vydává již dnes ministerstvo financí. Ovšem i v tomto případě může vláda požadovat, aby o takovém kroku rozhodla sama.

Novela dále zachovává možnost, aby ministerstvo jakýkoliv návrh o privatizaci předložilo vládě. Zároveň jej vláda bude muset projednat, pokud se nepodaří bez rozporu vyřešit připomínkového řízení. Vydání každého rozhodnutí o prodeji totiž předchází připomínkové řízení ostatních ministerstev, České národní banky, Úřadu vlády a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

"Odpadne tak nadměrné zatěžování schůzí vlády projednáváním a v naprosté většině formálním potvrzováním stovek drobných položek, jako jsou pozemky malých výměr pod stavbami jiných vlastníků a stavby drobného rozsahu," uvádí materiál.

MF v materiálu požaduje, aby Poslanecká sněmovna s návrhem vyslovila souhlas již v prvním čtení.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky vláda zákony

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy