Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka požádá Pilného o prošetření postupu finanční správy v kauze FAU

Ivan Pilný
Ivan Pilný
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádá ministra financí Ivana Pilného (ANO) o kontrolu postupu finanční správy v souvislosti s firmou FAU.

Premiér dnes reagoval na nahrávku, na níž předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu.

"Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony," říká Babiš na asi minutové nahrávce, která byla v neděli zveřejněna na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman.

FAU má sklad v areálu Prechezy, jež patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babiš vlastnil. "Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 97 a oni před privatizací prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům," říká Babiš na nahrávce. Šéf ANO se ke kauze nechtěl vyjadřovat, autenticitu nahrávky ale nepopřel.

Sobotka pošle dopis Pilnému dnes. "Chtěl bych ho v něm požádat o kontrolu celé věci z pohledu daňové správy tak, aby bylo zřejmé, jestli daňová správa postupovala v souladu se zákony, jak to bylo s těmi opatřeními, které realizovala daňová správa, a požádám ho také, aby prověřil, jestli vedení ministerstva financí jakýmkoli způsobem zasahovalo v rozporu se svými kompetencemi do činnosti daňové správy," řekl premiér.

Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že postup finanční správy v tomto konkrétním případu nyní vyhodnocuje Nejvyšší správní soud, kterému správa sdělila všechny své argumenty a důkazy. "Je tedy zřejmé, že jakékoliv další šetření by bylo vlamováním se do otevřených dveří, zejména, nemá-li ministr financí ze zákona přístup k detailům jednotlivých daňových řízení," uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Ministerstvo se podle něj shoduje s premiérem v tom, že je žádoucí podrobit systém zajišťovacích příkazů důkladné analýze, která má vyhodnotit, zda nastavené postupy finanční správy fungují správně. "Z tohoto důvodu ministr financí Ivan Pilný ihned po svém nástupu uložil generálnímu řediteli Generálního finančního ředitelství Martinu Janečkovi do konce srpna zpracovat příslušnou analýzu," dodal mluvčí.

Témata:  Bohuslav Sobotka Ivan Pilný Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy