Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jako ministr jsem finanční správu neúkoloval, tvrdí Babiš. Nahrávku považuje za kampaň

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že jako ministr nezneužíval finanční a celní správu. V rozhovoru pro ihned.cz také řekl, že nahrávku, kde hovoří o firmě FAU, neslyšel.

Babiš na nahrávce zveřejněné v neděli na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu. "Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony," říká Babiš na nahrávce, která má necelou minutu. Není jasné kdy a s kým na ní předseda ANO mluví.

"Odmítám, že bych finanční správu úkoloval. Finanční správa je nezávislá a bojuje proti únikům DPH a spotřební daně, kterých se historicky dopouštěly hlavně firmy obchodující s pohonnými hmotami," uvedl.

Dodal, že podle dostupného veřejného rejstříku firma FAU skončila v konkurzu. "Celkově dluží věřitelům miliardu a 27 milionů, z toho finanční a celní správě cca 830 milionů. Takže předpokládám, že finanční správa měla jasný důvod, proč si zajistila část peněz," míní exministr financí, jehož hnutí je favoritem říjnových voleb do Sněmovny.

"Opravdu nechci každý týden poslouchat ilegálně pořízené nahrávky, které jsou zneužívány k manipulaci," dodal Babiš. Netuší ani, za jakých okolností záznam vznikl. Nahrávky označil jsou součástí kampaně, která ho má před volbami poškodit.

Témata:  Andrej Babiš Finanční správa České republiky (FÚ) celníci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy