Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palermo, které jsme tady ještě neměli. Zaorálek ostře reaguje na novou nahrávku s Babišem

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek se dnes vyjádřil ke kauze nejnovější nahrávky Andreje Babiše. Podle něj existuje velké podezření, že v případě insolvence opavské firmy FAU byla zneužita státní instituce pro likvidaci hospodářského konkurenta. 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na nahrávce zveřejněné skupinou Julius Šuman hovoří o společnosti, která skončila po zásahu Finanční správy v konkurzu. Ministr zahraničí v této souvislosti odkazem na Palermo přirovnal případ k praktikám mafie.

„Zneužití státní instituce pro likvidaci konkurenta, to je takové Palermo, které jsme tady ještě neměli. Sice jsme už slyšeli o způsobech, jak se dají likvidovat firmy, dokonce si pamatuji, že kniha Žlutý baron popsala, jak Andrej Babiš si počínal, když tuneloval firmy a chtěl je převzít, ale použít opravdu státní instituci takovým způsobem, jak se rýsuje v této kauze, to je podle mě opravdu vyšší stupeň," řekl volební lídr ČSSD.

Podle jeho mínění by věc měly prošetřit policie a státní zastupitelství, protože existuje podezření ze spáchání trestného činu. „Já doufám, že policie a státní zástupci budou jednat řádně a tak, jak mají, a nenechají se zmást nebo ovlivnit výroky některých politiků. Mám na mysli třeba některé velice nešťastné výroky ministra spravedlnosti pana (Roberta) Pelikána (ANO)," řekl. Pelikán tento měsíc v rozhovoru v týdeníku Respekt řekl, že policejní žádost o vydání Babiše ke stíhání kvůli dotaci na farmu Čapí hnízdo má ovlivnit volby.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli případu vyzval ministra financí Ivana Pilného (ANO) ke kontrole postupu finanční správy. Výsledek kontroly očekává do 30 dnů.

Někdejší ministr financí na novém záznamu hovoří o firmě FAU, která se loni v říjnu dostala do insolvence a o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony," říká Babiš na bezmála minutové nahrávce. Není jasné kdy a s kým mluví.

Babiš serveru iHNED.cz řekl, že finanční a celní správu nezneužíval a neúkoloval. Podle něj měli správci daní ke krokům proti zadlužené firmě vážné důvody. K obsahu nahrávky se nechtěl vyjadřovat, tvrdí, že ji neslyšel.

Témata:  Andrej Babiš Lubomír Zaorálek Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy