reklama

Bez zbavení mlčenlivosti se správa nemůže vyjadřovat k podrobnostem případu, ve které čelí podezření, že se snažila svojí činností firmu účelově zlikvidovat na žádost bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO).

"Ty výroky bývalého ministra financí Babiše zpochybnily v tuto chvíli integritu daňové správy z pohledu její schopnosti udržovat mlčenlivost. Mlčenlivost je jeden ze základních atributů daňové správy a v tuhle chvíli tady existuje podezření, že informace z daňové správy, které se týkaly konkrétních kauz, pronikaly přímo k ministrovi financí," uvedl Sobotka.

"A druhá věc, která je myslím velmi důležitá, je, jestli tady nebylo zasahování ze strany vedení ministerstva financí směrem ke konkrétním aktivitám daňové správy. A i tady by to mělo ministerstvo financí ve vlastním zájmu vyvrátit," doplnil předseda vlády.

Dodal, že už před několika měsíci požádal ministerstvo financí, aby vyhodnotilo, zda je systém zajišťovacích příkazů používán ve vhodných chvílích. "Ministerstvo financí a daňová správa tehdy tvrdily, že je všechno v pořádku, že se zajišťovacími příkazy mají úspěch, že těch subjektů, které proti nim dávají námitky, je jenom malé množství. Teď se ukazuje, že jsou i případy, kdy ministerstvo financí začíná ty zajišťovací příkazy prohrávat v rámci soudnictví," podotkl premiér.

Ministerstvo financí už dříve v reakci na Sobotkovu výzvu ke kontrole uvedlo, že postup finanční správy v tomto konkrétním případu nyní vyhodnocuje Nejvyšší správní soud, kterému správa sdělila všechny své argumenty a důkazy, a další šetření by tak bylo "vlamováním se do otevřených dveří".