reklama

Kalousek prostřednictvím svého twitteru popřál k narozeninám známé slovenské herečce, diplomatce a političce „Dnes slaví narozeniny stále mladá a krásná Magda Vašáryová,“ připomněl.

U toho ale neskončil a naznačil, že by se mu líbilo, kdyby tato dáma stanula v čele naší republiky. „Blahopřeji a lituji,že nemá naše občanství. To by byla prezidentka ČR...“ uvedl Kalousek.

V následných komentářích také vyzdvihl některé její kvality. „Pro mě především stále inspirativní,“ přiznal předseda TOP 09. „Vzdělaná,zkušená a statečná politička a diplomatka. Kolik takových máme?“ posteskl si při debatě s dalšími uživateli twitteru.

Magda Vašáryová, sestra herečky Emílie Vášáryové a manželka herce Milana Lasici, se po sametové revoluci stala velvyslankyní ČSFR v Rakousku, v květnu 1999 neúspěšně kandidovala na úřad prezidenta Slovenské republiky. V letech 2000–2005 působila ve funkci velvyslankyně Slovenské republiky v Polsku, poté pracovala ve funkci státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničních věcí Od roku 2006 je také poslankyní slovenské Národní rady.

Vašáryová sice českou prezidentkou být nemůže, přesto by se na Hrad mohla dostat. Prezidentský kandidát a textař Michal Horáček se nechal před několika měsíci slyšet, že Magda Vášáryová je jednou z členek jeho poradního týmu, který mu pomáhá v kampani. Pokud se Horáček na Hrad dostane, mohla by se tedy stát poradkyní českého prezidenta. 

Sama Vášáryová uvedla, že zná Horáčka už dlouho dobu a že je pro ni, jako Slovenku, důležité, jak bude Česká republika vypadat v budoucnosti. „Vždy, když jsme se potkali, diskutovali jsme o osudu střední Evropy. Teď je doba, kdy každý, kdo má trochu energie a cítí zodpovědnost, musí vynaložit všechny síly, abychom dosáhli změny,“ řekla.