Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Čapí hnízdo: Výbor doporučil vydat Babiše a Faltýnka ke stíhání

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.
Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Asi pět hodin dnes jednal mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny. Podle své šéfky Miroslavy Němcové (ODS) se nakonec rozhodl, že doporučí vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a šéfa sněmovního klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. 

Němcová upřesnila, že zasedání bylo neveřejné, neinformovala proto o počtu hlasů pro a proti. Žádný člen ale nepožadoval další dokumenty.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Sněmovní organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září. Babiš ani Faltýnek nepožádali výbor, aby doporučil jejich vydání policii. Ani jeden z nich neuvažuje o tom, že by se vzdal kandidatury v říjnových volbách do Sněmovny.

Před členy výboru dnes vystoupil i sám Babiš, který poté novinářům řekl, že žádost o vydání považuje za účelovou. Před výborem hovořil zhruba 45 minut stejně jako Faltýnek, který vypovídal po něm. Na tiskové konferenci Babiš zopakoval, že stíhání má zajistit, aby hnutí ANO po volbách nefigurovalo v nové vládě.

„Čapí hnízdo je kauza o budoucnosti této země, abych byl znevěrohodněn, aby naše hnutí ztratilo preference a příští vláda byla za každou cenu poskládána bez Babiše. O tom jsem přesvědčen," uvedl. Dodal, že nepochybuje o tom, že stávající složení výboru doporučí Sněmovně jeho a Faltýnkovo vydání.

Policie v žádosti podle Faltýnka účelově vynechala některé informace. „Tím, že zatajuje některé informace před Sněmovnou, jen potvrzuje, že nejde o spravedlivé stíhání pachatele," uvedl. Vyšetřovatelé podle něj zapomněli uvést, že kromě smlouvy má k dispozici i předávací protokol a doklad o zaplacení kupní ceny převodem, tedy zásadní důkazy, které vyvrací konstrukci kauzy.

„Přesto policie ve své žádosti tvrdí, že všichni tři kupující věděli, že se jedná o formální a fiktivní převod akcií a že žádné akcie nekoupili ani nepřevzali - to není pravda, to je lež a policie má tyto důkazy k dispozici, jen je Sněmovně účelově zatajila," uvedl Faltýnek. Tyto doklady podle něj policie neukázala ani členům výboru, kteří se v minulých dnech přišli na služebnu seznámit se spisem.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert, který Babiš tehdy vlastnil. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy