Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři letos poprvé potvrdili v Česku výskyt parazita svalovce, nakazit se mohou i lidé

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Praha - Letos byl poprvé v ČR znovu potvrzený parazit svalovec u divočáka. Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Ve výjimečných případech je toto onemocnění smrtelné.

Veterináři parazita nalezli u uloveného prasete v Libereckém kraji v katastrálním území Oldřichov v Hájích. Tělo nakaženého divočáka bylo zlikvidováno, sdělil dnes ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

"Dotčenému mysliveckému sdružení bude formou mimořádných veterinárních opatření mimo jiné stanovena tříměsíční pozorovací doba. Součástí bude také povinnost vyšetřovat na trichinelu kromě divokých prasat také další živočišné druhy vnímavé na tuto nákazu," dodal Majer. To se bude týkat kromě domácích prasat také lišek a jezevců.

Svalovec (Trichinella) u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat pak hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců, vlků, medvědů, hyen nebo lvů. V tuzemsku se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje.

V ČR jsou povinně na svalovce vyšetřována všechna ulovená divoká prasata a na jatkách porážená domácí prasata a koně. Loni tak veterináři vyšetřili 164.000 divokých prasat, ve čtyřech případech byl nález pozitivní, jednou šlo o divočáka dovezeného z Polska. K poslednímu úmrtí na území ČR na trichinelózu došlo v 50. letech minulého století. 

Témata:  zvířata divočáci státní veterinární správa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy