Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad vítal panovníky: Zeman pózoval, Kalousek kritizoval

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Do Prahy míří kvůli oslavám 700. výročí narození Karla IV. Zástupci evropských panovnických rodů. Některá z nich dnes přivítal na Hradě prezident Miloš Zeman.

Nejprve se Zemane setkal s lucemburským velkovévodou Jindřichem I. Odpoledne pak přijal lichtenštejnského dědičného prince Aloise. Třetím hostem prezidenta bude monacký kníže Albert II, se kterým Zeman usedne k večeři.

„Tradiční stisk rukou a úsměv," pronesl Zeman, když s lichtenštejnským princem pózoval fotografům. „S lucemburským velkovévodou jsem se viděl již pětkrát, ovšem my dva se setkáváme poprvé," poznamenal český prezident.

Po krátkém uvítání prezident a jeho host odešli jednat za zavřenými dveřmi. Debata obvykle trvá přibližně hodinu.

Velkovévoda Jindřich I. byl v Praze už několikrát ještě předtím, než se stal panovníkem. Dnes v podvečer převezme cenu Karla IV., kterou uděluje hlavní město Praha společně s Karlovou univerzitou.

Lucemburský velkovévoda, lichtenštejnský dědičný princ a monacký kníže se zúčastní také sobotní mše v Chrámu svatého Víta, která má být vyvrcholením karlovského výročí.

Návštěvu členů panovnických rodů na Facebooku okomentoval také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Miloš Zeman pozval všechny evropské monarchy. Kdyby nepřijeli příbuzní Karla Schwarzenberga, tak by nepřijel nikdo," rýpnul si.

Na oslavy 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. byli pozvání zástupci deseti evropských monarchií. Z různých důvodů se však omluvili. Například španělský král tím, že musí řešit vnitrostátní potíže, britská královna pak slaví 90. narozeniny.

Témata:  Miloš Zeman Karel IV.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy