reklama

ČTK o tom dnes informoval mluvčí České biskupské konference (ČBK) František Jemelka. Do finanční pomoci z Česka se zapojila ČBK, Charita ČR, Arcibiskupství pražské, Arcidiecézní charita Olomouc, Arcidiecézní charita Praha, Charita Kyjov a Charita Otrokovice.

"Rychlou finanční podporu lidí, kteří jsou nyní za oceánem v akutní nouzi, chápu jako projev solidarity potřebným bez rozdílu, která by měla být křesťanům vlastní. Američané naší církvi v minulosti také mnohokrát pomohli, a nyní je dobrá příležitost, jak jim to alespoň částečně oplatit. Hurikán navíc zasáhl oblast, která je domovem mnoha našich krajanů, o to víc má pomoc z ČR pro místní komunitu smysl," řekl generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Čeští katolíci připomínají, že při povodních v 90. letech se Morava dočkala vydatné pomoci od katolíků z americké strany. Pokud se k pomoci chcete přidat i vy, můžete využít sbírkový účet Charity ČR číslo 55660022/0800 u ČS, VS 5150. Odhaduje se, že celkové náklady na obnovu zdevastovaných území budou vyšší než 120 miliard dolarů.

Hurikán si zatím podle posledních odhadů vyžádal už na tři desítky obětí. Harvey by mohl být nejdražší přírodní katastrofou v dějinách Spojených států.