Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plynové masky i servis vrtulníků, Ministerstvo obrany uzavře zakázku za 5 miliard

Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Ministerstvo obrany by mělo během příštích týdnů uzavřít smlouvy za téměř pět miliard korun. Nejvíce peněz půjde na servis 41 vrtulníků řady Mi, další kontrakt se týká například nákupu nových plynových masek.

"Pokračujeme v modernizaci armády a doplňování zásob, v nejbližších týdnech uzavřeme smlouvy za pět miliard korun. A to s českými dodavateli, takže současně pokračujeme v podpoře domácího obranného průmyslu," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

O armádní vrtulníky by se na základě chystané rámcové smlouvy měl starat státní podnik LOM Praha. Ministerstvo předpokládá, že za tuto dobu za servis zaplatí 4,159 miliardy korun s DPH. "Na základě dosavadních zkušeností jsme připravili jedinou komplexní smlouvu s takovým finančním objemem, aby byl zajištěn servis všech čtyř desítek vrtulníků Mi do roku 2023," řekl ministr. 

Ministerstvo plánuje nakupovat plynové masky podle potřeby od Gumáren Zubří. Pejšek předpokládá, že do roku 2019 k současným 22.000 maskám přibude dalších 17.000. Obrana by za ně měla zaplatit do 170 milionů korun s DPH. "Cena byla posouzena experty armády a posudkem Vojenského výzkumného ústavu Brno," poznamenal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Se sedmi dodavateli plánuje ministerstvo obrany uzavřít smlouvy za celkem 475 milionů korun na dodávky různých druhů munice. Podle Pejška dá nejvíce peněz obrana za náboje pro letecké kanony gripenů, nakoupí také ruční dýmové granáty a další druhy dýmovnic. Česká zbrojovka dodá munici za více než 300 milionů korun, další munici vyrobí firmy Zeveta nebo Explosia. Na dodávku munice bylo celkem vypsáno 16 zakázek.

Již ve čtvrtek ministerstvo uzavřelo zakázku s firmou Pramacom-HT na dodávku tří souprav modulárních bojových kompletů, které jednotlivým vojákům umožní například zjistit polohu protivníka a označit ho za cíl letectvu nebo dělostřelectvu. V ceně 197 milionů je i jeden výcvikový set.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický vrtulník Mil Mi-17 Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy