Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milovníky letectví láká CIAF v Hradci. Oblohou se tam prohání desítky letadel a vrtulníků

SU-27
SU-27
Foto: INT

Hradec Králové - Na letišti v Hradci Králové začal dnes dopoledne 24. ročník mezinárodní letecké přehlídky CIAF. Mezi běžnými návštěvníky je i přibližně 250 spotterů, tedy amatérských fotografů a fanoušků letectví.

Na místě jsou desítky letadel a vrtulníků z devíti států. Premiérově letos akce představuje prototyp českého letadla Evektor EV-55 Outback nebo polské letadlo TS-11 Iskra.

"Určitě návštěvníky zaujme a uchvátí Péter Besenyei, několikanásobný mistr světa v akrobatickém létání. Je zakladatelem závodu Red Bull Air Race," dodal mluvčí akce Tomáš Otruba.

250 spotterů, což je letos rekordní počet, přijelo asi z dvacítky států světa. Obejít se však museli bez avizovaného ukrajinského letounu Su-24, který nemohl kvůli technickým problémům přiletět. Nahradil ho letoun Su-27UB.

Na stíhací letoun gripen v jednomístné verzi stáli lidé frontu už od dopoledne. Leteckého technika Rudolfa Chmelíka, který zná stíhačku dopodrobna, stále ještě některé otázky zaskočí. "Jedna holčička se mě asi před dvěma lety ptala, z kolika šroubků je gripen složený. Myslím, že ani Švédové to nevědí. Řekl bych, že několik milionů to bude," řekl Chmelík.

Ačkoliv CIAF je přehlídkou soudobé techniky, malou připomínku historie akce nabídla. Vojáci v uniformách rakousko-uherské armády z první světové války lidem ukazovali tehdejší zbraně a výstroj, pěchotní pušky, zákopové dělo či kulomet.

Témata:  CIAF letectví a letadla Gripen

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy