Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí STAN zahájilo kampaň: U vinohradu poblíž Valtic

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Valtice - Hnutí Starostové a nezávislí dnes zahájilo předvolební kampaň u vinohradu rulandského šedého nad Valticemi na Břeclavsku. Poslední volební model Medianu přisuzuje STAN zisk 3,5 procenta hlasů, předseda hnutí Petr Gazdík ale věří ve výraznější úspěch.

STAN vstupuje do kampaně s rozpočtem přes 40 milionů korun. "Za symbol kampaně jsme si zvolili víno," řekl Gazdík. Réva vyžaduje péči a práci, přičemž to nejlepší se z ní dostává pod tlakem, což je prý v politice podobné. Vinohrad Starostové pro zahájení kampaně vybrali také proto, že před rokem 1989 kopec nad Valticemi přetínaly dráty železné opony. Starostové se chtějí zasazovat o udržení západní orientace Česka.

Starostové, kteří v minulosti spolupracovali s TOP 09, pro letošní sněmovní volby plánovali koalici s KDU-ČSL. Lidovci ale v červenci od dohody ustoupili kvůli obavám, že by koalice nepřekročila potřebnou hranici deseti procent. Starostové pak odmítli nabídku, aby pouze vstoupili na kandidátky KDU-ČSL. Rozhodli se usilovat o pět procent hlasů nutných pro vstup do Sněmovny sami.

Značka STAN se podle Gazdíka teprve zapisuje do povědomí lidí jako samostatně kandidující subjekt. "My jsme zvyklí, že nás, Starosty, podceňují," řekl ČTK.

STAN se v programu hlásí k členství Česka v EU a NATO, k občanským svobodám, ale i občanské zodpovědnosti. "Lidé si nejlépe vládnou sami. Stát je tu jen jako servisní nástroj. Nemá překážet, ale sloužit," řekl celostátní lídr Jan Farský. Hnutí chce prosazovat efektivní, štíhlý stát a silné samosprávy, zastavit odliv dividend z Česka, navrátit vodárenství do rukou měst a obcí, dobudovat páteřní dopravní síť, zlepšovat školství a zdravotnictví.

Témata:  Petr Gazdík Starostové a nezávislí Jan Farský

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy