Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Všichni chtějí víc pro učitele, nikdo ale neříká, kde na to vzít

Škola
Škola
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mzdy na základních školách byly loni v průměru 30.509 korun a na středních 31.097 korun. Všechny politické strany, které by se dle průzkumů mohly v podzimních volbách dostat do Sněmovny, slibují vyšší platy pro učitele.

Strany by jim chtěly přidat 18 až 52 procent. Vyplývá to z dnes zveřejněné studie think-tanku IDEA Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR.

Autor studie Daniel Münich analyzoval programy ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, Pirátů, Realistů, SPD, STAN, TOP 09 a Zelených. "Oproti minulosti většina politických stran ve svých programech jasně deklaruje, že učitelské platy je třeba výrazně zvýšit, a navýšení platů dokonce vyčísluje. O nákladech a zdrojích se v nich však nehovoří," uvedl Münich. Platí to i o hnutí ANO, které svůj program zveřejnilo později.

Studie zkoumala nejen prohlášení stran o platech ve školství, ale také dalších šest otázek, které s touto problematikou souvisí. Nejdetailnější je podle autora program Strany zelených, naopak nejstručnější jsou komunisté.

Lidovci a sociální demokraté chtějí nárůst platů rozložit do celého volebního období, naopak STAN slibuje skokové navýšení o 50 procent hned v prvním roce po volbách. Stejně velké navýšení chce také hnutí ANO, které svůj program zveřejnilo později, a studie se ho proto netýká. Z programu hnutí vyplývá, že růst chce rozložit do čtyř let tak, aby na konci volebního období v roce 2021 brali učitelé minimálně 150 procent stávající výše platu.

Münich však zároveň upozorňuje na to, že váhu předvolebních slibů snižuje fakt, že žádná z uvedených stran neuvedla, odkud chce brát peníze na vyšší platy. Odhadnutá finanční náročnost je podle studie 18 miliard korun ročně u nejnižších slibů a 35 miliard u slibu STAN.

Současná vláda slíbila zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, která činila v prvním letošním čtvrtletí 27.889 korun. Školské odbory požadují zvýšení platů učitelů v regionálním školství o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent. Zvýšení chtějí od listopadu, jinak vstoupí do stávky.

Témata:  platy učitelé školství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy