Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Psy budeme čipovat od roku 2020, zákon podepsal i prezident

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu veterinárního zákona, podle kterho bude od roku 2020 v ČR zavedeno povinné čipování psů. Norma je namířena také proti množírnám psů, týká se zvířecích útulků a povoluje možnost domácích porážek skotu mladšího šesti let.

Povinně čipovat by se měli všichni psi v době prvního očkování proti vzteklině, tedy kolem půl roku věku zvířete. Podle podporovatelů této změny pak bude pro veterinární správu mnohem lepší při kontrolách psů zjistit, zda ten pes pochází z množíren. Kritici ale už dříve upozorňovali na to, že množírny budou dál opouštět neočipovaná osmitýdenní štěňata.

V ČR je kolem 1,5 milionu psů, část z nich již čip má. Pořizovací cena čipu závisí na jeho typu, mohla by se pohybovat mezi 120 a 450 korunami, míní poslanci. Za čipování si soukromí veterináři účtují od zhruba 300 korun do 550 Kč.

Vládní novela počítá s tím, že útulky pro opuštěná zvířata budou nově povinně podléhat registraci kvůli zajištění veterinárního dozoru. Novela navíc nově definuje útulky tak, aby pro ně bylo možné stanovit ještě další pravidla podzákonnými normami.

Na jednom hospodářství budou moci chovatelé ročně porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety. Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele.

Až na 20.000 korun či až na 100.000 korun podle druhu provinění se novelou zvýší pokuty za porušení zákona.

Témata:  psi zákony Miloš Zeman

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy