Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi a Slováci chtějí skoncovat s mizernými potravinami, volají po summitu v Bratislavě

Lovecký salám, ilustrační fotografie
Lovecký salám, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Lednice (Břeclavsko) - Praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy v rámci unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným obsahem, kritizují především země visegrádské čtyřky (V4). Česko a Slovensko se dnes dohodly, že budou iniciovat summit na toto téma. Měl by se konat v říjnu v Bratislavě.

Premiér SR Robert Fico dnes řekl, že ČR a Slovensko chtějí v tématu dvojí kvality potravin postupovat tvrdě. "Je to vážný politický problém dvojího přístupu k občanům Evropské unie. Není to jen o potravinách, ale i o stavebních materiálech, drogerii," uvedl na společném jednání české a slovenské vlády. Ve východních zemích by podle něj mělo mít zboží stejnou kvalitu jako v západních. "Nechceme jíst a pít šmejdy, chceme stejnou kvalitu," zdůraznil.

Bratislavský summit by podle představ obou politiků měl dostat na jedno místo předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, příslušné eurokomisaře, zástupce národních parlamentů, ale také ministry zemědělství či hospodářství a zástupce spotřebitelských institucí. Fico doufá, že by v polovině října mohl dorazit i Sobotka. Česko v té době čekají sněmovní volby.

Fico dnes na dotaz ČTK řekl, že právě na schůzce s Junckerem získal dojem, že evropské instituce původně chápaly problém spíš jako právní a technický. "Ale pro nás je to politický problém, protože někdo z nás činí občany druhé kategorie. To jednoduše nejde, je to urážka," řekl. Od komise očekává opatření, která praxi postupně vymýtí.

Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že začíná být ohledně řešení dvojí kvality optimistou, na rozdíl od minulosti, kdy podle něj komise hrála "mrtvého brouka". "Očekávám, že se (na summitu v Bratislavě) posuneme dál z hlediska konkrétních řešení. Na konci by měla být úprava evropských pravidel, musíme se soustředit na to, abychom to dotáhli do konce," řekl.

Témata:  Robert Fico Bohuslav Sobotka potraviny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy