Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico se sešel se Sobotkou, oba si pochválili vztahy ČR a SR

Bohuslav Sobotka a Rober Fico
Bohuslav Sobotka a Rober Fico
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Lednice (Břeclavsko) - Česká a slovenská vláda se dnes opět sešly na společném zasedání. Premiéř Bohuslav Sobotka a Robert Fice se shodli, že spolupráce ČR a SR pomáhá stabilizovat atmosféru v celém regionu střední Evropy.

Podle Fica jdou debaty ministerstev do hloubky a množství dnes přijatých závěrů v Lednici předčilo plány. "Chci přát v Česku úspěch každému, kdo se zúčastní demokratického souboje. Věřím, že jakákoliv vládní sestava bude v Česku či na Slovensku, tak kvalita vztahů bude pokračovat," řekl Fico s odkazem na říjnové sněmovní volby v Česku.

Fico však varoval před různými "blázny a poloblázny", kteří by se mohli pokoušet otevírat citlivé otázky třeba v roce 2018, kdy si budou země společně připomínat kulatá výročí vzniku Československa, pražského jara i rozdělení federace.

Sobotka řekl, že společné oslavy v příštím roce by mohly posílit vazby, které země spojují. V posledních čtyřech letech podle něj vzájemný dialog pomáhal ČR a SR v budování silné pozice v Evropské unii a Severoatlantické alianci. "Věřím, že bude koordinace pokračovat i v příštích měsících a letech," dodal.

Předsedové vlád probírali také například posilování bezpečnosti v EU nebo sbližování životní úrovně jejích členů, uvedl Sobotka. Země podle něj také úzce spolupracují v tématu dvojí kvality potravin v unii. Fico zdůraznil důležitost visegrádské spolupráce Česka a Slovenska s Maďarskem a Polskem a potřebu najít kompromis na evropské směrnici o vysílání pracovníků. Chtěl by ho najít do konce října.

Kabinety jednaly také například o spolupráci v oblasti silniční a železniční infrastruktury či vzájemné ochraně vzdušného prostoru, informoval český úřad vlády. "Zásadním krokem byl podpis smlouvy o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru na začátku tohoto roku. Po dokončení ratifikačního procesu v Parlamentu ČR by smlouva mohla vstoupit v platnost do konce roku 2017," uvedl tiskový odbor úřadu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Robert Fico vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy