Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman řešil s Tykačemturbulence na trhu a těžební limity

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes přijal na Hradě Pavla Tykače, majoritního vlastníka těžební skupiny Czech Coal. Tykač patří k nejbohatším Čechům. Jeho současné působení v byznysu stále provázejí reminiscence na divoká 90. léta.

"Tématem jednání byla energetika a otázka prolomení těžebních limitů," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Schůzku potvrdil i Tykačův mluvčí Jan Chudomel. "Klíčové téma byla energetika, turbulence na současném energetickém trhu a očekávání do budoucnosti," sdělil bez dalších podrobností.

Vláda předloni rozhodla o tom, že takzvané limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách se prolomí na lomu Bílina, kde těží Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Zeman tehdy krok podpořil. V lomu ČSA, kde těží Severní energetická z Tykačovy skupiny Czech Coal, zůstaly limity, stanovené v roce 1991, zachovány.

Severní energetická proto postupně propouští havíře i zaměstnance z administrativy. Ukončení těžby uhlí na lomu ČSA je plánováno zhruba na rok 2024.

Pavel Tykač, jehož majetek se dnes odhaduje na desítky miliard korun, byl v 90. letech hlavní postavou dravé finanční skupiny Motoinvest. Tykačovo jméno se objevilo i v souvislosti s vytunelováním CS fondů, jeho trestní stíhání sice žalobci zastavili, ale soudy kauzu znovu otevřely. Teprve předloni v prosinci Vrchní státní zastupitelství v Praze Tykačovo stíhání zastavilo, protože chyběly důkazy o jeho vině.

Témata:  Miloš Zeman Pavel Tykač Czech Coal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy