Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Učitelé by mohli dostat vyšší mzdy už v listopadu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Letos od listopadu by si mohli polepšit učitelé a úředníci samospráv, od ledna pak lékaři, sestry a zbývající pracovníci veřejného sektoru. Počítá s tím návrh nařízení, který vláda zveřejnila na svém webu.

Platové tarify by se mohly zvednout buď všem stejně o čtyři procenta, o 12 procent kantorům a o sedm procent ostatním, nebo o 15 procent učitelům a o deset procent ostatním. Odbory trvají na tom, aby se tarify zvýšily všem už od listopadu, a to o 15 procent učitelům a o deset procent ostatním.

Představitelé koaličních stran se chystají dnes večer jednat o podobě státní pokladny na příští rok, tedy i o růstu výdělků. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) před několika dny řekl, že požadavky na růst platů převyšují možnosti rozpočtu a vláda bude muset rozhodnout, komu přidá. Odboráři jsou připraveni k protestním akcím, pokud by jim kabinet nevyhověl. Učitelské odbory i další svazy zvažují stávkovou pohotovost.

Návrh nařízení o růstu tarifů připravilo ministerstvo práce. Předpis se od roku 2007 novelizoval už čtrnáctkrát. Naposledy se tarify zvedly letos od července, a to třeba lidem s nízkými výdělky. Pracovníkům sociálních služeb se zvýšil základ o 23 procent a nepedagogům, technickým a administrativním silám či pracovníkům v kultuře podle profesí o 5,1 a 9,4 procenta. Učitelům rostl výdělek naposledy loni v září a ostatním minulý rok v listopadu.

Ministerstvo práce propočítávalo už řadu modelů mezi čtyřmi až 15 procenty. Podle variant většinou těm, kteří dostali přidáno letos v pololetí, měly tarify růst až od ledna. Odbory s tím nesouhlasí a žádají přidání pro všechny už od listopadu. Jejich variantu - 15 procent pro učitele a deset procent pro ostatní - navrhované vládní nařízení neobsahuje.

"Je to živý materiál, o kterém se jedná a který se může měnit. Je to jen nosič, aby se věc mohla zařadit na jednání vlády," řekl ČTK předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

První varianta v navrhovaném nařízení popisuje růst tarifů o čtyři procenta od listopadu u učitelů a úředníků samospráv, od ledna u lékařů, sester a ostatních pracovníků veřejného sektoru. Od listopadu by se také zrušila tabulka pro posudkové lékaře. Základ by se jim tak zvýšil o 19 až 36 procent. Od ledna by se sloučily ještě dvě tabulky. Od ledna by tedy místo nynějších šesti zůstaly čtyři. Podle ministerstva práce by se tak systém odměňování zjednodušil.

Témata:  učitelé mzdy státní správa školství vláda

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy