Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávková pohotovost? Situace ve školství graduje, odbory chtějí 13 miliard

Školství
Školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) se chce kvůli dnes vyhlášené stávkové pohotovosti setkat s odboráři, jakmile to dovolí jeho zdraví. Odboráři trvají na zvýšení platů učitelů o 15 procent a platů nepedagogických pracovníků o deset procent, a to od listopadu. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc.

Koalice se v pondělí shodla, že chce učitelům přidat, ale strany se neshodují v tom, od kdy a o kolik. "Věcně jsme s deklarovanými požadavky ve shodě, to říkám opakovaně," uvedl Štech, který je v současné době v pracovní neschopnosti.

Stávkovou pohotovost považuje za logický důsledek dění. "Nenaplnění slibů vyvolává pochopitelně frustraci i ostřejší reakce. Učitelé byli trpěliví dlouho a navýšení platů si zaslouží. Věřím, že k němu skutečně dojde. Jde o kvalitu a vzdělání dětí a studentů!" napsal Štech.

Lidovci požadavky učitelů podporují, řekl ve Sněmovně šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. "Samozřejmě to musí být v souladu se státním rozpočtem, ale pevně věřím, že v době hospodářského rozkvětu ty prostředky najdeme a k navýšení o 15 procent dojde od 1. listopadu," řekl. Stávková pohotovost je podle Miholy určitým aktem zoufalství z toho, že se záležitost neřeší. Doufá, že zůstane jen u hrozby.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera (TOP 09) nechtěl stávku výrazně komentovat. "Načasování do předvolebního období je možná trochu nešťastné, protože nevím, zda je někdo schopen konat tak, aby se požadavky splnily," řekl novinářům ve Sněmovně.

Šéf ODS Petr Fiala považuje za absurdní, že odbory chystají protestní akce proti levicové vládě v čele se sociální demokracií. Do aktuální podoby podle něj situace dospěla, protože vláda nedělala dost. Také předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval vládní koalici, že se situací ve školství tři a půl roku nic nedělala.

Dvě stovky odborářů z veřejného sektoru se už minulý týden shodly na tom, že pokud vláda požadavku odborů na růst platů nevyhoví, jsou svazy připraveny uspořádat také protestní akce. Konat by se mohly v září před sídlem vlády a před ministerstvem financí.

Odboráři ze soukromých firem se pak sejdou v Praze 14. září na shromáždění, kde si chtějí stanovit cíle pro vyjednávání o růstu mezd. Středula už dřív řekl, že požadavky na zvýšení výdělků budou ambiciózní. Kopírovat by tedy mohly představy odborů veřejného sektoru o přidání.

Témata:  školství stávka platy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy