Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutory v Plzni napadla trojice mužů s plynovou pistolí a obuškem

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Plzeň - Exekutoři byli napadeni v plzeňské městské části Doubravka. Tři muži je napadli plynovou pistolí a teleskopickým obuškem. Trojici podezřelých mužů policie zadržela, zajistila i zbraně, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Veronika Hokrová. Záchranná služba dva muže ošetřila.

"Dnešní útok na vykonavatele v Plzni můžeme vnímat jako neakceptovatelný exces jedince. Je to i důsledek dlouhodobého a neodůvodněného očerňování exekutorského stavu v médiích, bohužel i ze strany některých politiků," uvedla prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková. Exekutoři jsou podle ní často účelově prezentováni jako viníci složité situace dlužníků, a někteří lidé tak mohou mít pocit, že útok na ně je vlastně ospravedlnitelný.

Policie případ prověřuje pro podezření z útoku na veřejnou osobu se zbraní a pro výtržnictví. Zatím vyslýchá aktéry incidentu. Exekutorská komora útok odsoudila, chtěla by zahájit věcnou diskusi o úloze exekutorů. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) útok považuje za zcela nepřijatelný čin.

Podle mluvčího záchranné služby Martina Brejchy záchranáři ošetřili na místě dva muže s poraněním, která je neohrožovala na životě. Poté je převezli do borské části fakultní nemocnice. Není zcela jasné, zda byli zraněni exekutoři, nebo někdo jiný.

"V 10:15 jsme přijali oznámení o napadení. Důvodem měl být pravděpodobně výkon exekutorské činnosti vykonávaný v jednom bytovém domě," uvedla policejní mluvčí. Útok se zřejmě odehrál, když byli exekutoři v autě, vůz byl při incidentu poškozen. Mluvčí exekutorské komory Kateřina Zoubková potvrdila, že napadeni byli dva muži, kteří jeli vykonat exekuci movitého majetku. "Údajně došlo k útoku pálkou, ke střelbě a také s poškození jejich auta," řekla.

Ministr spravedlnosti Pelikán uvedl, že výkon činnosti soudních exekutorů je důležitým prvkem vymáhání práva v každém právním státě, a útok na ně je proto i útokem na stát samotný. "Jakkoliv vyhrocené situace lidí, po kterých jsou soudem uložené povinnosti vymáhány, zkrátka nesmí ústit v násilí. Doufám, že dnešní útok byl ojedinělým incidentem a pevně věřím, že bude řádně prošetřen," uvedl ministr.

Témata:  exekuce násilí Robert Pelikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy