Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO v roli oběti, chce využít kauzu Čapí hnízdo, myslí si ODS

Zbyněk Stanjura (ODS)
Zbyněk Stanjura (ODS)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO chce podle občanských demokratů kauzu Čapí hnízdo využít ve volební kampani, aby se stavělo do role oběti a zakrylo neúspěchy svých ministrů.

Sněmovna dnes jedná o vydání šéfa ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

"Vidíme, že oba poslanci se drží mandátu a imunity zuby nehty. Myslím, že oni takto rozhodli o tom, že kauza Čapí hnízdo bude součástí volební kampaně, a já myslím, že vědomě a plánovaně. Že se stylizují do role oběti a nemluví o ničem jiném. Nemusí tak obhajovat chabé výsledky svých ministrů a mohou skrývat programovou prázdnotu," řekl dnes předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Předseda ODS Petr Fiala vyjádřil přání, aby debata o vydání obou poslanců byla krátká. "Nám jde o to, abychom si před volbami ušetřili mnohahodinové představení v Poslanecké sněmovně, abychom se věnovali věcem, které jsou skutečně podstatné pro tuto zemi," řekl.

Babiš a Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Témata:  ODS Zbyněk Stanjura Hnutí ANO

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy