reklama

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy polenem a ukradl jí několik tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři. Nečesaný pouze přiznal, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel.

Původní senát hradeckého soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud Nečesaného loni v dubnu znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, loni v prosinci Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek zrušil. Podle NS hradecký soud selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny. NS také rozhodl o tom, že kauzu dostane na stůl nový soudce.

Po přečtení obžaloby dnes předseda senátu Miroslav Mjartan začal číst podstatný obsah protokolu o předchozím hlavním líčením, s čímž souhlasili státní zástupkyně Lenka Faltusová i Lukáš Nečesaný.

Jeden z Nečesaného obhájců Oldřich Chudoba během přestávky novinářům řekl, že se čtením protokolu o průběhu hlavního líčení souhlasí, protože dokazování ve věci trvá už mnoho let a důkazy jsou obsahem spisu. "Myslím si, že pokud bychom to chtěli dělat jinak, tak by to byla víceméně obstrukce vůči soudu a to si myslím, že obhajoba nemá zapotřebí," řekl Chudoba. Nechtěl se vyjadřovat k tomu, jak by se soud mohl rozhodnout.