Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili elektronický systém povinností podnikatelů

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci schválili novelu o Hospodářské a Agrární komoře. Podnikatelé by podle ní mohli mít od příštího roku vlastní ucelený přehled o tom, které povinnosti musí plnit podle českých zákonů.

Novela má zavést takzvaný Právní elektronický systém (PES), který by umožnil podnikatelům, aby spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek.

Přehled povinností podnikatelů by vedla Hospodářská komora, podle níž by systém mohl podnikatelům ušetřit desítky miliard korun ročně. Kritici tvrdí, že systém bude duplicitní s projektem, který chystá ministerstvo vnitra.

Spor se ve Sněmovně také vedl o nově zaváděnou povinnost navrhovatele právního předpisu. Jde o povinnost zpracovat strukturovaně do samostatné přílohy přehled povinností, které podnikatelům z navrhované předlohy vyplývají.

Elektronický systém povinností podnikatelů by se plnil podle předkladatelů předlohy postupně. Všechny povinnosti vyplývající z národních právních předpisů by měl obsahovat do konce roku 2023.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky podnikatelé zákony

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy