Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dálniční známku si meziročně zakoupilo více lidí

Dálnice Zlín - Přerov
Dálnice Zlín - Přerov
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Roční dálniční kupon si od ledna do konce letošního července pořídilo zhruba 3,77 milionu lidí. Výnosy z jejich prodeje se meziročně zvýšily o 145 milionů korun na 3,15 miliardy korun.

ČTK to řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Při započtení prodejů ještě za loňský prosinec by tržby z ročních kuponů vzrostly na zhruba čtyři miliardy korun, což meziročně také odpovídá růstu o 145 milionů korun.

Počet prodaných ročních kuponů se tak zvýšil přes to, že úřad od začátku roku ze zpoplatněné sítě vyjmul zhruba 100 kilometrů dálnic, které slouží jako obchvaty velkých měst. O rok dříve ministerstvo vyjmulo dalších 45 kilometrů.

"Přestože 145 kilometrů bylo osvobozeno od poplatků, evidujeme lepší výběr za dálniční známky v tomto roce, než v roce předchozím. Ukazuje se, že obchvaty používají ti řidiči, kteří by si známku nekoupili," uvedl na nedávné tiskové konferenci ministr dopravy Dan Ťok.

Další zkrácení zpoplatněné dálniční sítě o 19 kilometrů ministerstvo plánuje od příštího roku. Bez dálniční známky tak budou moci vyjet řidiči na desetikilometrovém úseku D6 mezi Novým Sedlem a Březovou, bez poplatku bude nově také tři kilometry dlouhý úsek D52 u Pohořelic. Dálniční známku nebudou řidiči potřebovat ani v úseku D55 u Otrokovic, dále pak na dálnici D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a také na dálnici D46 u Hněvotína.

Témata:  dálnice dálniční známky doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy