Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory růst platů vítají, přesto zůstávají ve stávkové pohotovosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Dnešní rozhodnutí lídrů koalice o zvýšení tarifů učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent od listopadu odboráři vítají. Protesty sice teď nepřipravují, nicméně stávková pohotovost nadále platí.

"Odbory veřejného sektoru zůstávají zatím ve stávkové pohotovosti, dokud vláda neschválí nařízení o růstu platů," řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

"Není důvod realizovat protesty. Dnešní dohodu koalice bereme tak, že vládní nařízení bude obsahovat zvýšení tarifů o deset a 15 procent od listopadu a s růstem o deset procent bude od ledna počítat úhradová vyhláška (pro lékaře a sestry). Počkáme na vládní nařízení, až to bude černé na bílém," dodal Středula.

"Po dnešní dohodě v koalici předpokládám, že vláda schválí příslušná nařízení o zvýšení tarifních platů do konce měsíce září," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru.

Koalice dnes ráno vyhověla odborářskému požadavku na zvýšení výdělků ve veřejném sektoru, tedy učitelům, hasičům, policistům, zdravotníkům či úředníkům. Na přidání peněz vysokým školám se zástupci vládních stran zatím nedohodli.

Vláda jedná o státním rozpočtu na příští rok, do kterého se částky na růst platů i pro vysoké školy promítnou. O podobě státní pokladny bude diskutovat za týden také tripartita. Návrh vládního nařízení o zvednutí platů připraví ministerstvo práce.

Podle dřívějších propočtů resortu by stát na růst tarifů o 15 a 10 procent letos měl vydat asi tři miliardy a příští rok kolem 27 miliard korun, další miliardy by plynuly od samospráv a ze zdravotního pojištění.

V návrhu rozpočtu pro vysoké školy se zatím objevilo pro příští rok 700 milionů korun navíc. Rektoři žádají navýšení o slibované 4,5 miliardy korun. Akademici začali chystat protesty. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ČTK dnes řekl, že vysoké školy vyčkají na výsledek jednání a podle toho rozhodnou o dalším postupu. Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) je přesvědčen o tom, že koalice najde v krátké době na navýšení vysokoškolského rozpočtu shodu.

.

Témata:  platy odbory stávka Josef Středula Bohuslav Sobotka Tomáš Zima Stanislav Štěch

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy