reklama

Stíhaní muži ve věku 23 a 35 let z Uherskobrodska do areálu muničních skladů neoprávněně vnikli opakovaně od prosince 2016 do letošního jara. Část ukradených zbraní se pokusili prodat, řekl dnes novinářům ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček, podle kterého šlo o tři až šest případů. Při domovních prohlídkách byly u podezřelých i dalších lidí zadrženy zhruba dvě desítky střelných zbraní - samopalů, ale také necelých 20 kilogramů výbušnin, uvedla policie.

Krajská policejní mluvčí Lenka Javorková uvedla, že pyrotechnický specialista převezl zajištěné věci na odborné pracoviště, kde je experti prozkoumají. „Na základě výsledků pak budeme rozhodovat o dalším postupu a případném dalším trestním stíhání," uvedla mluvčí.

Některé z ukradených zbraní mohly být funkční. Hlavní motivací mužů byl podle policie finanční zisk.

Když se na jaře zjistilo, že byl narušen areál, ve kterém koncem roku 2014 vybuchly dva muniční sklady společnosti Imex Group, posílila policie jeho ostrahu. Kromě policie se o ni stará i bezpečnostní agentura. Podobu zpřísněných opatření Tkadleček neupřesnil, považuje ji ale za dostatečnou.

Od výbuchu skladů jde podle policie o první zaznamenaný případ krádeže zbraní uvnitř střeženého areálu po výbuchu skladů. Munice uskladněná v dalších skladech v areálu byla z Vrbětic odvezena. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé.