Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř za únos Konečného trestán nebude, státní zástupce stížnost nepodal

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Státní zástupce si nepodal stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu, který letos v červenci zastavil stíhání Radovana Krejčíře pro neúčelnost. Uprchlý český podnikatel, který je momentálně ve vězení v JAR, tak nebude potrestán za únos podnikatele Jakuba Konečného.

Vyšetřovatelé byli přesvědčeni o tom, že Krejčíř chtěl v roce 2002 Konečného postrašit a také se dostat k nemovitostem v Dobřichovicích a Černošicích. Únos údajně provedl kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi a další dva neznámí muži, kteří podle obžaloby podnikatele donutili nastoupit do auta a odjeli s ním do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady.

Další den ho převezli do Všenor, kde podle obžaloby musel za přítomnosti Krejčíře podepsat bianco směnky, prázdné papíry a nevyplněné daňové doklady. Krejčíř tak na sebe údajně nechal převést nemovitosti za zhruba 35 milionů korun.

Rozhodování o kauze se táhlo řadu let. Čin byl posléze překvalifikován na pokus o vydírání, za nějž soud Krejčířovi uložil 6,5 roku odnětí svobody. Odvolací senát však případ vrátil k dalšímu projednání. Letos městský soud dospěl k názoru, že případný uložený trest už by neměl význam vedle dalších trestů, které Krejčíř doposud dostal - především vedle 35 let vězení, které si nyní odpykává v nejpřísněji střežené věznici Jihoafrické republiky za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

V Česku navíc dostal zatím nepravomocný souhrnný trest v délce 15 let, a to mimo jiné v souvislosti s tunelováním státního podniku Čepro. Český soud do trestu započítal i dřívější trest 10,5 roku za vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5.

Podnikatel Konečný tři roky po údajném únosu zmizel a od té doby je nezvěstný. Podle některých verzí se mohl stát obětí vraždy při vyřizování účtů mezi podnikateli. Někteří svědci uváděli, že byl informátorem policie. Krejčíř v minulosti tvrdil, že prostřednictvím Konečného předal šedesátimilionovou půjčku sociální demokracii.

Témata:  Radovan Krejčíř únos / rukojmí soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy