Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaregistrujte vaše účtenky z EET, můžete vyhrát ceny za desítky milionů, láká stát občany

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Zájemci o účtenkovou loterii mohou od 1. října zaregistrovat účtenky prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka, která umožní automatické načtení údajů z účtenky. Lidé budou moci přihlásit neomezený počet účtenek, ale musí dodržovat například pravidlo, že od jednoho obchodníka mohou denně zaregistrovat jednu účtenku.

Na tiskové konferenci o tom dnes informovali představitelé ministerstva financí. Losování bude každý měsíc z účtenek vydaných za předem stanovené období. O ceny se bude poprvé losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října a zaregistrovaných nejpozději tři dny před losováním, tedy 12. listopadu. Loterie se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let.

Lidé musí dodržovat pravidlo, že od jednoho obchodníka mohou denně zaregistrovat jednu účtenku. "Podnikatelé se proto nemusí obávat, že budou zákazníci uměle rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru," uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Úřad plánuje ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21.000 výher.

Ministerstvo si od loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v systému elektronické evidence tržeb (EET), jehož efektivita by se tím měla zvýšit. "Pomocí účtenkové loterie chceme posílit obecný názor, že vydávat a brát si účtenku je zcela normální a samozřejmé. Je to standard, na nějž jsou vyklí obyvatelé mnoha evropských zemí, a já věřím, že se k nim brzy připojíme," uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanada se ovšem domnívá, že loterie k lepšímu daňovému výběru nepovede. Situace totiž podle něj pravděpodobně dopadne obdobně jako na Slovensku, kde byl nejdříve masivní zájem o účast v loterii, který postupně opadl. "Pokud by se české ministerstvo financí chtělo vyvarovat toho, aby loterie v ČR dopadla podobně nepřesvědčivě jako na Slovensku, muselo by průběžně a dlouhodobě nejen udílet hodnotné ceny, ale jejich hodnotnost ještě navyšovat, aby tak zájem o účast kontinuálně podporovalo," uvedl.

Hospodářská komora považuje loterii za kontroverzní kvůli tomu, že v určité míře bude stát konkurovat soukromé nabídce ze strany loterního průmyslu. "Navíc je zde neopominutelný morální hazard, kdy je na jedné straně přísná obecná regulace konkrétního odvětví odůvodňována jeho společenskou problematičností, což na druhé straně státu nebrání, aby si sám s neřestí zadal," uvedla dnes komora.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky elektronická evidence tržeb Ivan Pilný

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy